Chcete začít vyrábět vlastní kosmetiku a prací přípravky? Objevte všechny naše recepty, jak co nejlépe využít marseillské mýdlo a černé mýdlo. Tyto produkty obsahující velmi málo ingrediencí jsou oceňováné již po generace pro jejich četné výhody a využití.Podle těchto receptů si můžete sami prát prádlo, vyrobit prostředek na mytí nádobí nebo vytvořit svůj vlastní šampon z Marseillského mýdla … a tím kontrolovat složení produktů kolem sebe.
DOMÁCÍ PŘÍPRAVEK NA PRANÍ
Nařeďte 20 g mýdlových vloček v 1 l horké vody a míchejte do vytvoření gelu. Tekutý přípravek na praní prádla je připraven k použití. Uchovávejte ve vhodné nádobě a před každým použitím dobře promíchejte.
ODOLNÉ SKVRNY
Rozpusťte 100 g mýdlových vloček ve 2 l horké vody, přidejte 1 šálek jedlé sody a ½ šálku bílého octa. Před použitím nechte vychladnout a dobře promíchejte.
MULTIFUNKČNÍ ÚKLIDOVÝ SPREJ DO DOMÁCNOSTI
Nastrouhejte olivové marseillské mýdlo. Do mísy přidejte 2 lžíce marseillského mýdla, 100 ml vroucí vody a 1 lžíci jedlé sody. Míchejte, dokud se mýdlo nerozpustí. Nechte vychladnout a nalijte do rozprašovače.
SKLADOVÁNÍ MARSEILSKÉHO MÝDLA
Marseillské mýdlo skladujte na stinném a suchém místě. Je to živá hmota jejiž barva a tvar se mohou s časem měnit (vlivem vzduchu, vlhkosti nebo vystavení světla), ale i při těchto změnách si produkt zachovává veškterou svou kvalitu a účinnost. Francouzské babičky ho také nechávaly měsíce sušit ve skříních, aby byl extra suchý a tím déle vydržel při každodenním používání.
VÝROBA VLASTNÍCH MÝDLOVÝCH VLOČEK
Z kostky marseillského mýdla můžete snadno vytvořit použitím struhadla vlastní mýdlové vločky. Doporučujeme používat béžové rostlinné mýdlo, které je tvrdší a snádněji se strouhá než to olivové.
KRÁJENÍ MÝDLA
Mýdlo se nejlépe krájí, dokud je čerstvé, jelikož časem se voda obsažená v mýdle přirozeně vypařuje a mýdlo začne trvdnout. Ke krájení použijte drát nebo kuchyňský nůž, který předem namočíte do teplé vody. Mýdlové drobky můžete přihodit k vločkám, třeba na přípravu domácího tekutého přípravku na praní.